Szolgáltatások - Tárhely és domain
Tárhely és domain

A domain az a szöveges cím, ami alapján az interneten beazonosíthatóvá válik egy tartomány. Mint például amikor egy bolt termékeit szeretné a vásárló megtekinteni, de csak azt tudja melyik utcában helyezkedik el. Ekkor a térképen az érdeklődő megkeresi az utcanevet, ami alapján tudja hova menjen, hogy eljusson a boltba. A példánál maradva pedig a bolt, amelyben helyet foglalnak a termékek a tárhely. Mindkét elem elengedhetetlen ahhoz, hogy egy weboldal jelen legyen az interneten. A domain névnél több lehetősége van a cégnek, attól függően milyen piacra szeretnéne nyitni, és kik a valódi célközönségei. A magyar piacon lehetőség van ékezetes domain nevek használatára is, azonban ezek a domain nevek nem terjedtek el a piacon. A tárhelynél érdemes odafigyelni arra milyen lesz a célközönség, illetve mennyi, és milyen minőségű adatok fognak felkerülni a weboldalra. Amennyiben nagy forgalmú weboldalt tervez érdemes egy olyan szolgáltatót választani, amely biztosítani tudja a megfelelő oldalletöltést, anélkül, hogy összeomlana a rendszer. Mi ilyen tárhely szolgáltató vagyunk.

A továbbiakban arról olvashat 2 percben összefoglalva, hogy milyen összefüggések vannak az IP címek és a domainek között, mi az az SSL, és hogy milyen szerver lehetőségek vannak a tárhelyen.

Domain és IP cím:Az IP címek helyett használjuk a domain neveket. Valójában minden eszköznek van egy IP címe, ami alapján egyértelműen beazonosítható. A cég weboldalának is van egy IP címe, de mivel maga az IP cím négy különböző 0-255 ig terjedő számból áll, így nehezen megjegyezhető. Ezért használjuk a domain neveket, amelyek szövegesek. Minden weboldalnál be kell állítani az IP címhez a domain név hozzárendelést, hogy az működjön, és mindenki számára elérhető legyen a weboldal. Innentől kezdve, mind IP cím alapján, mind pedig domain név alapján megkereshető lesz a weboldal. A domain nevek nem csupán egy nevet tartalmaznak, hanem egy végződést is, amely alapján látható milyen tartományból származik a weboldal. A .com kereskedelmi tevékenységet jelöl, míg .net hálózatot, az .org szervezetet. Ezek mellett ott vannak nemzeti domain nevek végződései. Magyarország esetén a .hu végződés. És léteznek a szponzorált és nem szponzorált végződések. Nem szponzorált domain végződés a .biz, .info, .eu. A szponzoráltak közé pedig a .kid, .web tartoznak.

SSL biztonságos kapcsolat:Az SSL nem más mint egy biztonságos kommunikációs csatorna. Amikor egy domain név ilyen tanúsítvánnyal rendelkezik, biztos lehet abban a felhasználó, hogy semmilyen IP cím átirányításnak nem lett az áldozata, és biztosan attól az IP címtől kap információkat, amellyel kommunikálni kezdett. Amennyiben a weboldal ilyen tanusítvánnyal rendelkezik, sokkal bizalomgerjesztőbbé válik az internetet használók szemében. A beállítása adminisztrátori engedélyekhez kötött, és pár beállítást igényel.

Tárhely szerver:A legtöbb tárhelyen lehetőség van linuxos és windowsos tárhelyet igényelni. Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei, és hátrányai. A Linux szerver nyílt forráskódú operációs rendszert használ, míg a Windowsos rendszer költségesebb. A Linuxos rendszerek jóval szabadabb struktúrák kiépítését teszik lehetővé, míg egy windowsos szervernél megvannak a szabályok, és a kötöttségek. Mivel a windows rendszerek jobban elterjedtebbek, így a biztonsági réseket többen keresik. A Windows rendszer még ennek ellenére is sokkal stabilabban működik, mint a Linux szerver. Ugyanis a változtatások hatására a Linux szerver bonyolultabbá, és instabilabbá válik, míg a Windows stabil marad. A legtöbb tárhely szolgáltató rendelkezik olyan szolgáltatással, hogy bizonyos időközönként mentést készít a weboldalról. Ennek következtében ha keletkezik egy biztonsági rés a weboldalon, könnyedén visszaállítható az eredeti állapot egy előbbi mentéssel.

Amennyiben szeretné, hogy weboldala egy biztonságos helyen legyen elhelyezve, és nem akar a különböző IP cím, HTTPS, és domain beállításokkal foglalkozni, keressen meg minket a következő űrlap segítségével:

 • Weboldal készítés
 • Webshop készítés
 • Webáruház készítés
 • Webáruház készítés Budapest
 • Weboldal készítés árak
 • Weboldal készítés Budapest
 • Bérelhető weboldal
 • Bérelhető Webshop
 • Bérelhető webáruház
 • Keresőoptimalizálás
 • SEO
 • Keresőmarketing
Szolgáltatásaink

Ha friss tudásra van szüksége, vagy érdekli a weboldalak, az e-kereskedelem, vagy az online marketing világa, dőljön hátra és olvassa el a fenti témákban publikált anyagainkat, illetve ne felejtsen el érdeklődni a weboldal készítés, keresőoptimalizálás, illetve a webáruház készítés szolgáltatásunkkal kapcsolatban valamelyik elérhetőségünkön !

Ha web akkor MatiPro Design!